azelex τοπικό

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιβακτηριδιακή θεραπεία

Χρήσεις για το Azelex

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων που καθορίζονται από το γιατρό σας.

Το αζελαϊκό οξύ διατίθεται μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Μόλις ένα φάρμακο εγκριθεί για εμπορία για μια συγκεκριμένη χρήση, η εμπειρία μπορεί να δείξει ότι είναι επίσης χρήσιμη για άλλα ιατρικά προβλήματα. Αν και αυτή η χρήση δεν περιλαμβάνεται στην επισήμανση του προϊόντος, το αζελαϊκό οξύ χρησιμοποιείται σε ορισμένους ασθενείς με την ακόλουθη ιατρική κατάσταση

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Μελέτες αυτού του φαρμάκου έχουν γίνει μόνο σε ενήλικες ασθενείς και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του αζελαϊκού οξέος σε παιδιά με χρήση σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πολλά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί ειδικά σε ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι γνωστό εάν δουλεύουν ακριβώς όπως κάνουν στους νεότερους ενήλικες ή αν προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες ή προβλήματα σε ηλικιωμένους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του αζελαϊκού οξέος στους ηλικιωμένους με χρήση σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πριν χρησιμοποιήσετε το Azelex

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά [OTC]).

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Αυτή η ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ορθή χρήση ενός αριθμού προϊόντων που περιέχουν αζελαϊκό οξύ. Μπορεί να μην είναι συγκεκριμένη για το Azelex. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά.

Κατά την εφαρμογή της κρέμας, χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα φαρμάκου και εφαρμόστε μια λεπτή μεμβράνη σε καθαρό, ξηρό δέρμα που επηρεάζεται από την ακμή. Είναι σημαντικό να το τρίβετε απαλά αλλά καλά.

Μετά την εφαρμογή κρέμας αζελαϊκού οξέος, πλύνετε καλά τα χέρια σας για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να παραμείνει επάνω τους.

Κρατήστε αυτό το φάρμακο μακριά από τα μάτια, από άλλους βλεννογόνους, όπως το στόμα, τα χείλη και το εσωτερικό της μύτης και τις ευαίσθητες περιοχές του λαιμού. Εάν το φάρμακο πέσει κατά λάθος σε αυτές τις περιοχές, πλύνετε αμέσως με νερό.

Για να βοηθήσετε να καθαρίσετε πλήρως την ακμή σας, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της θεραπείας, ακόμα και αν τα συμπτώματά σας αρχίσουν να εκκαθαρίζονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο πολύ σύντομα, η ακμή σας μπορεί να επιστρέψει ή να επιδεινωθεί.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Αν η ακμή σας δεν βελτιωθεί μέσα σε 4 εβδομάδες ή αν χειροτερέψει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 4 εβδομάδες προτού παρατηρήσετε πλήρη βελτίωση της ακμής σας, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε το φάρμακο κάθε μέρα.

Εάν αυτό το φάρμακο προκαλεί υπερβολική ερυθρότητα, ξεφλούδισμα ή ξηρότητα του δέρματός σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι απαραίτητο να μειώσετε τον αριθμό των ημερών που χρησιμοποιείτε το φάρμακο ή να διακόψετε τη χρήση του φαρμάκου για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου το δέρμα σας είναι λιγότερο ερεθισμένο.

Εάν ο γιατρός σας διέταξε την τοποθέτηση ενός άλλου φαρμάκου στο δέρμα μαζί με αυτό το φάρμακο, είναι καλύτερο να τα εφαρμόσετε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να γίνει πολύ ενοχλημένο. Επίσης, εάν τα φάρμακα χρησιμοποιούνται κατά ή κοντά στον ίδιο χρόνο, μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.

Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε καλλυντικά (make-up) ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο για ακμή. Ωστόσο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μόνο καλλυντικά βάσης νερού. Επίσης, είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά πάρα πολύ ή πολύ συχνά. Μπορούν να κάνουν την ακμή σας χειρότερη. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η σωστή χρήση του αζελαϊκού οξέος

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, εάν συμβεί κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Κατηγορία Β εγκυμοσύνης Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για τον άνθρωπο

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του Azelex

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Rosacea doxycycline, τοπική μετρονιδαζόλη, τοπική βριμονιδίνη, Lotemax, τοπική ιβερμεκτίνη, MetroGel, Finacea, Vibramycin, Oracea, Alrex, Doryx, Soolantra

Ακμή δοξυκυκλίνη, τοπική κλινδαμυκίνη, τοπική ερυθρομυκίνη, τοπική τετρακυκλίνη, μινοκυκλίνη, Accutane, τοπική τρετινοϊνη, ισοτρετινοΐνη, Yaz, Yasmin, Ortho Tri-Cyclen

Azelex Παρενέργειες

Το Azelex (τοπικό αζελαϊκό οξύ)